Cratima

Cratima

Hei pitic, eu sunt Spiderman, si astazi o sa te invat cum sa pui corect cratima.

 

Mai intai sa iti explic ce e aceasta cratima, nu?

Cratima este o liniuta care uneste doua cuvinte ce aparțin unor forte diferite sau elimina unele vocale.

Uite un exemplu:

Substantivul este o forta a apei n timp ce verbul este o forta a pamântului, iar cele doua combinate formeaza o forta indestructibila a naturii si anume noroiul.

 

Hai sa vedem cateva exemple mai clare:

·         Eu n-am fost la masa. (Aici avem de a face cu o unire intre un nu categoric , adica in loc sa folosesti cuvântul intreg nu vei putea folosi o foma mai scurta si anume  „n”, si un verb… Dar sa stii ca trebuie sa mergi mereu la masa si sa iti respecti mesele)

·         Daca vrei masinuta, ea ti-o da daca o rogi frumos. (In cazul acesta  „ti” este un pronume, o form?  prescurat?, pentru ca un pitic nu putea sa pronunte „iti” lumea a inceput sa pronunte doar „ti”, iar „o” este o prescurtare a masiuntei, adica in loc sa scrii „masinuta” piticul s-a hotarat sa? scrie mai putin asa ca a pus o un pronume la feminine la fel ca si cuvantul „masinuta”. Daca in loc de masinuta ar fi fost de exemplu cuvantul „avion”, atunci „avion” se putea inlocui cu „l”, forma scurta la masculin.)

·         Eu m-am spalat pe dinti. (Aici cratima leaga doua cuvinte diferite unul este un pronume “m” care defapt spune ca tu te-ai spalat pe dinti, acest pronume se schimba in functie de persoana careia te adresezi, tu-> te, eu -> m, el/ea -> s, noi-> ne, voi ->a, ei/ele ->s, si un verb.)

Mingea, _____ umflu, dacă ești cuminte.

ți l
ți o
ți-o
ț-io

Tu _____ spălat pe mâini înainte să mănânci?

te-ai
m-ai
te ai
mai

El ____ plâns când a fost la dentist.

Nu am
N-a
N-ai
Na

Test

a1
a2
a3
a4

>